Werkomgeving: hoe richt je een kantoor goed in

Een fijne werkplek creëren voor je werknemers is een uitdaging. Zoveel mensen, zoveel wensen. Daarom is het belangrijk om vanuit een ervaring te denken. Loop in je hoofd eens een route door het kantoor en begin vooral bij het begin: 

1. Binnenkomst

Dit is niet alleen belangrijk voor je werknemers, maar ook voor de klanten die op bezoek komen. Kunnen ze duidelijk vinden waar ze moeten zijn? Heet iemand ze welkom? Welke indruk wil je achterlaten? In sommige gevallen is de binnenkomst bijvoorbeeld een showroom waarin iemand gelijk kennis met je maakt of de werknemer zijn werk tentoongesteld kan zien.
 

2. De werkvloer 

Kijk hoe je werknemers over de werkvloer bewegen en luister goed naar hun behoeftes. Denk hierbij ook aan lichtinval, zuurstof, zit niemand weggestopt en zitten de juiste mensen wel bij elkaar. 

 

3. De werkruimtes 

Steeds vaker wordt de, toen moderne, kantoortuin weer vervangen door kantoren of genoeg plekken om in alle rust te werken. Zitten je werknemers vaak afgezonderd? En vinden ze dat fijn? Of willen ze meer ruimtes voor verschillende situaties, zoals een plek om te brainstormen of te bellen? 

 

4. De werkplek 

Niets zo fijn om als je eenmaal zit lekker te zitten. Denk goed na over het meubilair dat je gebruikt op kantoor en of dit wel in alle ruimtes hetzelfde moet zijn. Zo zie je tegenwoordig vaak tafels langs komen die in hoogte verstelbaar zijn, zodat iedereen een comfortabele houding kan aannemen. Ook als dit staand is. 

 

5. De lunchplek 

Lunchen aan het bureau is steeds minder geliefd. Even een momentje om te eten in een aparte ruimte is heel fijn. De kantine wordt steeds vaker een hotspot en eventuele buiten eet mogelijkheden zijn vooral zomers erg populair. Vergeet ook het water niet! Koel water is met de nieuwe Nederlandse zomers een must. 

6. Algehele sfeer 

Hoe is de algehele sfeer in het kantoor? Ga je voor zakelijk of voor informeel? Denk hier goed over na als je accessoires of kunst uitkiest. Niets zo verwarrend als een uitstraling op kantoor die niet past bij de identiteit van het bedrijf. Over die accessoires gesproken, maak je werknemers blij door irritaties op te lossen met de juiste gadgets. 

7. Toiletten 

De toiletruimte is bijna een extra meetingroom. Mensen blijven hier vaak even plakken voor een kletspraatje. Niemand houdt van een te krappe wc of van ver lopen naar het toilet. Bekijk nog eens goed of de wc wel een fijne ruimte is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

pause
play
fullscreen