Het effect van een herinrichting op de werkomgeving 

 Wat is nou eigenlijk het effect van een herinrichting op de werkomgeving? Wat doet het met de sfeer op kantoor en wat zijn belangrijkste effecten voor je werknemers?  

Lange tijd was de kantoortuin ontzettend hip. Steeds meer bedrijven gingen over van afgesloten kantoren naar het opengooien van de werkomgeving. De bureau-eilanden kwamen hieruit voort. Handig, omdat je collega’s dichtbij zijn en je dus korte lijntjes hebt met elkaar. Het nadeel is dat iedereen zomaar aan je bureau staat. Dus kregen veel kantoorpanden aparte vergaderruimtes, stiltezones en overlegplekken. Een ruimte passend bij je humeur en behoefte. Inmiddels is ook dit outdated en wordt er meer in specifieke zones en ruimtes gedacht; zoals brainstormruimtes, loungeplekken en speelruimtes.  

De transformatie van kantoren naar kantoortuinen en naar hybride werkomgevingen is een perfect voorbeeld van het effect van een herinrichting. De werkomgeving, en met name de indeling van de werkplekken, doet ontzettend veel met je werknemers. Je moet dus goed opletten dat je de juiste mensen bij elkaar zet en hun gewoonten, voorkeuren en routines goed kent om ervoor te zorgen dat ze prettig werken na de herinrichting.  

Werken ze graag informeel samen? Zoeken ze vaak de rust op? Houden ze vaak brainstorms met elkaar? Willen ze van hun werkplek weg om te eten? Allemaal vragen die het onderzoeken waard zijn. Dat is waarom op dit moment hybride kantoren, zeker onder jongeren, aan populariteit toenemen. Zo kun je als werkgever aan bijna alle specifieke eisen van werknemers voldoen wat bevorderlijk is voor de concentratie, focus en creativiteit.  

Er zijn daarnaast een aantal natuurlijke factoren die met een herindeling benadrukt worden. Zo is veel natuurlijk licht naar binnen laten komen, bevorderend voor de afname in ziekteverzuim. Veel natuurlijk licht zorgt namelijk voor een betere nachtrust, minder depressies en dus ook een beter humeur. Let ook op of mensen te dicht of juist te ver van een warmte- of tocht bron zitten. Het te koud of te warm hebben tijdens werk is een van de grootste irritaties. 

Praat dus vooral met de mensen die in het kantoor werken. Peil hun behoeften en wensen en stem dit af op je eigen programma van eisen. Uiteraard adviseren we je hier graag bij. Neem contact met ons op om te kijken wat een herinrichting kan doen met jouw kantoor. 

 

 

 

 

pause
play
fullscreen